Značenje i porijeklo prezimena KEREŠA

KEREŠA - značenje i porijeklo prezimena

Prezime KEREŠA je jedno od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ipak ima svoju povijest i značenje. Prezime KEREŠA je izvorno hrvatsko prezime, a sastoji se od dva dijela - KERE i ŠA.Prema nekim izvorima, riječ KERE potječe od riječi "kera" koja na starohrvatskom jeziku znači "drvo". Prezime KEREŠA bi se stoga moglo prevesti kao "drvena kuća" ili "kuća od drveta".

Međutim, postoje i druga tumačenja značenja prezimena KEREŠA.Prema drugom tumačenju, riječ KERE potječe od riječi "ker" što znači "glava". Prezime KEREŠA bi se tada moglo prevesti kao "glava šećera", što bi moglo ukazivati na nekadašnje zanimanje ili posao nekog od predaka koji su nosili to prezime.Što se tiče porijekla prezimena KEREŠA, ono je uglavnom vezano za područje Slavonije. Prezime KEREŠA se najčešće javlja u Osječko-baranjskoj županiji, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.

Pojavljivanje prezimena KEREŠA u Hrvatskoj datira još od 16. stoljeća. Prema nekim izvorima, prezime KEREŠA se prvi put spominje u popisu stanovništva iz 1698. godine u selu Kaniži kod Osijeka.

Uz to, postoje i neke poznate osobe koje nose prezime KEREŠA. Jedna od njih je hrvatska glumica i redateljica Ivana Kereša, koja je rođena u Osijeku.Ukratko, prezime KEREŠA je hrvatsko prezime koje ima nekoliko mogućih tumačenja značenja. Ono je uglavnom vezano za područje Slavonije, a prvi put se spominje u popisu stanovništva iz 1698. godine.