Značenje i porijeklo prezimena PERINOVIĆ

Značenje prezimena PERINOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Perinović dolazi od muškog osobnog imena Perin, koje je nastalo kao skraćenica od imena Petar. Prezime se najčešće pojavljuje u Dalmaciji, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.Postoje različite teorije o porijeklu prezimena.

Prema jednoj od njih, Perinović je nastao iz prezimena Perić, koje je bilo uobičajeno u Dalmaciji u 16. i 17. stoljeću. Prezimena su se često mijenjala ovisno o vjerskoj pripadnosti obitelji, pa je moguće da su se neki Perići preobratili u katoličku vjeru i tako promijenili prezime u Perinović.

Druga teorija kaže da prezime potječe od imena Perinac, koje se javljalo u Hrvatskoj još u 14. stoljeću. Prezime se može pratiti kroz povijest, a prvi pisani tragovi o prezimenu Perinović potječu iz 18.

stoljeća.U svakom slučaju, prezime Perinović ukazuje na porijeklo obitelji iz kojeg potječe. Često se može pronaći u Dalmaciji, a širi se i na druge dijelove Hrvatske. Tragovi ove obitelji se mogu pronaći u povijesnim dokumentima iz različitih razdoblja, što ukazuje na važnu ulogu koju su igrali u društvu. Danas se prezime Perinović i dalje često pojavljuje u Hrvatskoj, a nositelji ovog prezimena ponosni su na svoje porijeklo i tradiciju koju ono predstavlja.