Značenje i porijeklo prezimena LAGATOR

Značenje prezimena LAGATOR: Odakle potječe?

Prezime LAGATOR jedno je od onih koja se često pojavljuju u Dalmaciji, ali je riječ o prezimenu koje nije tako rasprostranjeno u Hrvatskoj. Ovo prezime ima turski korijen i nastalo je od riječi "laqit", što u prijevodu znači "ljuljačka". Prema nekim teorijama, prezime je dobilo ime po zanatu koji su se bavili neki od prvih nositelja ovog prezimena, a to je bio zanat gradnje ljuljački za djecu.

Prema drugoj teoriji, prezime LAGATOR potječe od turske riječi "lahit", što u prijevodu znači "posjednik zemlje". U kasnijim godinama, prezime se počelo mijenjati u različite oblike poput LAGATORE ili LAGATURI, ali se uvijek zadržavala osnovna riječ "lagat".Prezime je zabilježeno u raznim dokumentima tijekom povijesti, a najstariji zapis datira još iz 1525.

godine. Prema nekim izvorima, prezime LAGATOR se prvo pojavilo u mjestu Klis, a kasnije se proširilo na ostatak Dalmacije i Hrvatske.Danas postoje brojne obitelji s prezimenom LAGATOR koje žive diljem Hrvatske, a najveći broj njih nalazi se u Splitu i okolici.

Ovo prezime je često u upotrebi u Dalmaciji, a nositelji su poznati po svojoj hrabrosti i čvrstom karakteru.Uz ove teorije o porijeklu prezimena LAGATOR, postoje i druge teorije koje ukazuju na to da je prezime dobiveno po nekom drugom zanatu ili po nekom drugom simbolu. Bez obzira na točno porijeklo prezimena, svakako je zanimljivo istraživati povijest i podrijetlo svog prezimena te saznati više o svojim korijenima.