Značenje i porijeklo prezimena KRTALIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KRTALIĆ: Povijest i genealogija obitelji KRTALIĆ.

Prezime KRTALIĆ svoje porijeklo vuče iz srednjeg vijeka, a ime se može prevesti kao "krtolik" ili "krumpirolik". Ovo prezime je vrlo rijetko u Hrvatskoj, te se može naći u istočnom dijelu zemlje, uglavnom u Slavoniji i Banovini.Prema genealogiji obitelji KRTALIĆ, prvi zapis o ovom prezimenu datira iz 15.

stoljeća u selu Krtolinoj kod Požege. Prezime se spominje u dokumentima kao Krtolik i Krtalik, a tek kasnije se ustalilo u obliku KRTALIĆ.Nekoliko genealoških istraživanja otkrilo je da su nositelji prezimena KRTALIĆ uglavnom bili seljaci i zemljoradnici koji su se bavili uzgojem krumpira i drugih ratarskih kultura. Također, neki od njih su bili kovači i stolari, što je ukazalo na to da su bili vješti u obradi drveta i metala.

Interesantno je da se prezime KRTALIĆ ne pojavljuje samo u Hrvatskoj, već se može pronaći i u susjednim zemljama. Tako se u Bosni i Hercegovini i Srbiji također javljaju nositelji ovog prezimena.Uz to, postoje i neke legende koje prate porijeklo prezimena KRTALIĆ.

Jedna od njih govori o tome da je jedan od predaka obitelji bio vrlo nizak i krtolik te da je zbog toga dobio nadimak "Krtolik". Taj nadimak se kasnije pretočio u prezime koje se zadržalo do današnjih dana.Ukratko, prezime KRTALIĆ potječe iz srednjeg vijeka te se veže uz seljake i zemljoradnike koji su se bavili uzgojem krumpira i drugih ratarskih kultura. Postojanje ovog prezimena nije ograničeno samo na Hrvatsku, već se može naći i u susjednim zemljama. Legende o porijeklu prezimena dodatno obogaćuju priču o ovom rijetkom prezimenu.