Značenje i porijeklo prezimena VIŠEVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena VIŠEVIĆ

Prezime Višević može se pronaći u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 600 osoba s ovim prezimenom.

Porijeklo prezimena Višević nije jednoznačno utvrđeno, ali se smatra da potječe od osobnog imena Višeslav. Višeslav je slavenizirano germansko ime Wiezslaw, koje se sastoji od riječi wiez i sław. Wiez znači "ponovno" ili "još jednom", a sław znači "slavan" ili "slavni".Prezime Višević zabilježeno je već u 16.

stoljeću u Bosni, a najviše se pojavljuje u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. U nekim dijelovima Hrvatske, prezime se piše s jednim "i" - Višević, dok se u drugim dijelovima piše s dva "i" - Višićević.Prezime Višević nosi nekoliko poznatih osoba.

Jedna od njih je Muhamed Višević, nogometaš koji je nastupao za klubove u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Također, poznati hrvatski književnik, pjesnik i novinar Boris Perić rođen je kao Boris Višević.Ukratko, prezime Višević ima svoje korijene u slaveniziranom germanskom imenu Wiezslaw, koje se sastoji od riječi wiez i sław. Prezime je zabilježeno u Bosni još u 16. stoljeću, a danas se može naći u nekoliko zemalja u regiji.