Značenje i porijeklo prezimena PERASOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PERASOVIĆ: Povijest prezimena u Hrvatskoj

Prezime PERASOVIĆ spada u red čeških i slovenskih prezimena, za razliku od pretežno hrvatskih prezimena kojima se završava na -ić. Ime PERASOVIĆ, kako se smatra, nastalo je od imena Pero, što je varijacija imena Petar. Prezime se najprije pojavilo u području bivše Jugoslavije, a posebno u Hrvatskoj, s obzirom na to da je ovaj prostor bio pod vlašću Austro-Ugarske u 19.

stoljeću.U Hrvatskoj se prezime PERASOVIĆ počelo pojavljivati sredinom 19. stoljeća. Kako se vjeruje, prvi predstavnici ovog prezimena živjeli su u Lici. Tijekom vremena, prezime se proširilo na druge dijelove Hrvatske, posebno u Dalmaciji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.U 19.

stoljeću, kada se počelo provoditi obvezno vojno služenje u Austro-Ugarskoj, bilo je potrebno utvrditi prezimena za sve vojnike kako bi se razlikovali jedni od drugih. Tako se svakom vojniku određivalo novo prezime, koje se često temeljilo na imenu oca. Stoga su neki predstavnici obitelji PERASOVIĆ dobili novo prezime, poput PERKOVIĆ ili PERIĆ.Danas, prezime PERASOVIĆ u Hrvatskoj ima oko 2000 nositelja, a najveći broj nalazi se u Dalmaciji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Ovo prezime se pojavljuje u različitim zanimanjima i profesijama, a neki od poznatih nositelja ovog prezimena su bivši košarkaški reprezentativac Dino PERASOVIĆ i bivši rukometni reprezentativac Goran PERASOVIĆ.Ukratko, prezime PERASOVIĆ je češko-slovenskog podrijetla i nastalo je od varijante imena Petar - Pero. Prvi predstavnici ovog prezimena pojavili su se u Hrvatskoj u 19. stoljeću, a posebno u Lici. Danas, ovo prezime ima oko 2000 nositelja u Hrvatskoj i pojavljuje se u različitim zanimanjima i profesijama.