Značenje i porijeklo prezimena DOKUZOVIĆ

Značenje prezimena DOKUZOVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena DOKUZOVIĆ: Odakle potječe?Prezime DOKUZOVIĆ je jedno od brojnih prezimena koje su u Hrvatskoj uobičajena, ali ipak nije toliko često. Prema arhivskim dokumentima, prezime DOKUZOVIĆ se pojavilo krajem 19. stoljeća u Zagrebu te se od tada proširilo po cijeloj Hrvatskoj.

DOKUZOVIĆ je prezime koje je nastalo od imena Djoko, inačica imena Đoko. Ime Đoko je u Hrvatskoj uobičajeno ime koje dolazi od imena Đorđe. Prezime DOKUZOVIĆ je nastalo dodavanjem sufiksa -ović, što u hrvatskom jeziku označava pripadnost nekoj obitelji.Prezime DOKUZOVIĆ, kao i mnoga druga prezimena, potječe iz vremena kada su ljudi počeli koristiti prezimena u svakodnevnom životu kako bi se lakše razlikovali jedni od drugih. U Hrvatskoj se to počelo događati u 15.

stoljeću, a najviše se proširilo krajem 19. i početkom 20. stoljeća.U arhivskim dokumentima se prezime DOKUZOVIĆ prvi put spominje u Zagrebu 1898.

godine u katastarskoj knjizi kuća. Od tada se prezime DOKUZOVIĆ pojavljuje u raznim dijelovima Hrvatske, a najviše je zastupljeno u središnjoj Hrvatskoj.Prema nekim izvorima, prezime DOKUZOVIĆ se može pronaći i u Bosni i Hercegovini te u Srbiji, ali u manjoj mjeri nego u Hrvatskoj.Ukratko, prezime DOKUZOVIĆ je nastalo od imena Đoko, a sufiks -ović označava pripadnost obitelji. Prvi put se spominje u Zagrebu krajem 19. stoljeća te se od tada proširilo po cijeloj Hrvatskoj.