Značenje i porijeklo prezimena TOMEKOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena TOMEKOVIĆ: Povijest i genealogija obitelji TOMEKOVIĆ.

Prezime TOMEKOVIĆ spada u skupinu prezimena koja završavaju na -ović, što je tipično za mnoga prezimena u Hrvatskoj i drugim zemljama bivše Jugoslavije. Prema nekim izvorima, prezime TOMEKOVIĆ potječe od imena Tomo, koje je varijacija imena Tomislav. Prezime TOMEKOVIĆ najčešće se pojavljuje u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji i Zagrebu.Pojavljivanje prezimena TOMEKOVIĆ može se pratiti kroz povijest, a prvi put se spominje u 18.

stoljeću u Dalmaciji. U početku se prezime pojavljivalo samo u manjem broju, ali se s vremenom proširilo na cijelu Dalmaciju. Tijekom 19.

stoljeća, prezime TOMEKOVIĆ počelo se pojavljivati i u drugim dijelovima Hrvatske, posebno u Zagrebu.Genealogija obitelji TOMEKOVIĆ može se pratiti kroz službene dokumente, poput matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih te drugih službenih dokumenata. Mnoge obitelji TOMEKOVIĆ imaju svoje rodoslove koji se mogu pratiti kroz više generacija. U tim rodoslovima često se može vidjeti kako se prezime prenosilo s koljena na koljeno i kako su se obitelji širile i razvijale tijekom vremena.Značenje prezimena TOMEKOVIĆ nije jednoznačno, ali se može povezati s imenom Tomo i njegovim varijacijama.

Ime Tomo potječe od riječi tomislav, koja znači "mir slava". Stoga se može pretpostaviti da prezime TOMEKOVIĆ ima neku povezanost s tom riječju, ali točno značenje nije poznato.U svakom slučaju, prezime TOMEKOVIĆ ima bogatu povijest i genealogiju, a mnoge obitelji koje nose to prezime mogu se pohvaliti svojom tradicijom i porijeklom. Danas se prezime TOMEKOVIĆ i dalje može pronaći u raznim dijelovima Hrvatske i svijeta, a nositelji tog prezimena nastavljaju graditi i razvijati svoju obiteljsku povijest.