Značenje i porijeklo prezimena BATRNEK

Značenje i porijeklo prezimena BATRNEK: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime BATRNEK izrazito je rijetko prezime koje se najčešće pojavljuje u Hrvatskoj i Sloveniji. Iako je riječ o prezimenu koje nije prepoznatljivo i rašireno kao neka druga prezimena, BATRNEK ima svoju bogatu povijest i značenje.Prema etimološkoj teoriji, prezime BATRNEK potječe od staroslovanskog imena Baturin, koje se sastoji od dvije riječi - "baturiti" (hodati, kretati se) i "in" (čovjek). To znači da bi BATRNEK mogao imati značenje "onaj koji hoda" ili "onaj koji se kreće".Prezime BATRNEK prvi se put spominje u Zagrebu u 18.

stoljeću, a zatim se širilo po ruralnim područjima Hrvatske i Slovenije. Danas se najčešće pojavljuje u Hrvatskoj, točnije u regijama sjeverne Hrvatske. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 100 osoba s prezimenom BATRNEK.Međutim, BATRNEK nije samo hrvatsko prezime. Prezime se pojavljuje i u Sloveniji, gdje se najčešće pojavljuje u regiji oko Postojne. Prema popisu stanovništva iz 2002.

godine, u Sloveniji živi oko 15 osoba s prezimenom BATRNEK.Uz geografsku rasprostranjenost prezimena BATRNEK, vrijedi spomenuti i zanimljivost da se ovo prezime ne pojavljuje u drugim zemljama Europe ili svijeta. To znači da je BATRNEK zaista rijetko i specifično prezime koje ima svoje korijene u slavenskoj etimologiji.Ukratko, prezime BATRNEK ima svoje značenje i korijene u staroslovanskom jeziku, te se širilo ruralnim područjima Hrvatske i Slovenije. Iako je rijetko prezime, BATRNEK ima bogatu povijest i značenje koje su njegovi nositelji ponosno čuvali kroz generacije.