Značenje i porijeklo prezimena IŠIĆ

Značenje i porijeklo prezimena IŠIĆ: Povezanost s turskim jezikom i osmanskom vlašću.

Značenje i porijeklo prezimena Išić povezuje se s turskim jezikom i osmanskom vlašću. Prezime Išić prilično je često u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a ima i u drugim zemljama. Prezime Išić nastalo je od muslimanskog imena Iša, koje znači "Isus" na turskom jeziku.

Išići su se pojavili u Bosni i Hercegovini nakon dolaska Osmanlija u 15. stoljeću.Turska je bila pod utjecajem islama, pa su muslimanska imena bila vrlo popularna. Iša je bilo jedno od omiljenih imena, a kasnije su se pojavili i prezimena od tog imena, poput prezimena Išić.Vrijeme osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini od 15. do 19.

stoljeća provedeno je pod turskom vlašću. U tom razdoblju, mnogi muslimani su dobili prezimena koja su bila povezana s turskim jezikom i kulturom.Prezime Išić je samo jedno od mnogih prezimena koja su nastala u tom razdoblju. Išići su bili velika obitelj koja se bavila trgovinom i bili su vrlo imućni.

Nakon raspada Jugoslavije i ratova u Bosni i Hercegovini, mnogi su Išići napustili zemlju i odselili se u druge zemlje, poput Njemačke, Austrije i Švicarske.Ukratko, prezime Išić povezuje se s turskim jezikom i osmanskom vlašću. Nastalo je od muslimanskog imena Iša, koje je bilo vrlo popularno u tom razdoblju. Išići su bili velika obitelj koja se bavila trgovinom i bili su vrlo imućni. Nakon raspada Jugoslavije i ratova u Bosni i Hercegovini, mnogi su Išići napustili zemlju i odselili se u druge zemlje.