Značenje i porijeklo prezimena PLANINC

Značenje prezimena PLANINC: Odakle potječe?

Prezime Planinc jedno je od najprepoznatljivijih prezimena u Hrvatskoj. Riječ je o prezimenu koje se može pronaći u gotovo svakom dijelu Hrvatske, a često se susreće i u Sloveniji te drugim susjednim zemljama.

Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi ukupno 3.518 osoba s prezimenom Planinc.Porijeklo prezimena Planinc vezuje se uz riječ "planina", koja u hrvatskom jeziku označava visok i strmi prirodni reljef s terasama i padinama.

Pretpostavlja se da su nositelji prezimena Planinc potekli iz planinskih krajeva te da su se u prošlosti bavili poljoprivredom i stočarstvom.Prema nekim izvorima, prezime Planinc potječe iz sjeverozapadne Hrvatske, točnije iz Koprivničkog Brega, dok drugi navode da se prezime pojavljuje i u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Zagorje, Međimurje te Gorski kotar.

Pored Hrvatske, prezime Planinc možemo pronaći i u Sloveniji, gdje se javlja u obliku Planinč. Prema nekim izvorima, u Sloveniji se prezime veže uz selo Planina kod Velenja, dok drugi navode da su nositelji prezimena potekli iz planinskih krajeva.U svakom slučaju, prezime Planinc ima bogatu povijest i predstavlja značajan dio hrvatske i slovenske baštine. Danas se nositelji ovog prezimena mogu pronaći u različitim društvenim i kulturnim sferama, a mnogi od njih nastoje očuvati tradiciju i običaje svojih predaka.