Značenje i porijeklo prezimena RANKOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena RANKOVIĆ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Ranković je jedno od najčešćih prezimena na području Balkana. Prema nekim izvorima, ime Ranković potječe od staroslavenskog imena Radoslav, što znači “radost i slava”. Prezime Ranković može se pratiti kroz povijest Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.Prema raspoloživim podacima, prezime Ranković najviše se javlja u Srbiji, gdje zauzima 12. mjesto na listi najčešćih prezimena.

U Crnoj Gori se nalazi na 16. mjestu, dok je u BiH na 38. mjestu. U Hrvatskoj se prezime Ranković najčešće pojavljuje u Dalmaciji, a najviše na području Splita, Trogira i Šibenika.

Prema nekim izvorima, porijeklo prezimena Ranković povezuje se s dinastijom Nemanjića. Prema legendi, Rankovići su bili jedna od najuglednijih obitelji u srednjovjekovnoj Srbiji, a neki od članova obitelji su bili znameniti vitezovi.Interesantno je da se osobe s prezimenom Ranković nalaze i u drugim dijelovima svijeta, poput Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Njemačke. Ovo može ukazivati na to da su se neki članovi obitelji iselili iz svojih matičnih zemalja u potrazi za boljim životom.Prezime Ranković u moderno doba postaje poznato po osobama koje su nosile ovo prezime.

Jedna od najpoznatijih osoba s ovim prezimenom je Aleksej Ranković, visoki dužnosnik jugoslavenske tajne policije koja je bila aktivna u razdoblju od 1946. do 1991. godine. U Hrvatskoj, osobito u Splitu, poznat je glumac Goran Višnjić, koji također nosi prezime Ranković.U zaključku, prezime Ranković je široko rasprostranjeno po Balkanu te ima značajnu povijesnu pozadinu. Iako je teško utvrditi točno porijeklo ovog prezimena, njegova popularnost u različitim zemljama svijeta govori o utjecaju koji su njegovi nositelji ostavili u tim sredinama.