Značenje i porijeklo prezimena MILAŠIN

Značenje i porijeklo prezimena MILAŠIN

Prezime MILAŠIN vrlo je rijetko prezime koje se uglavnom nalazi u istočnom dijelu Hrvatske, posebice u Slavoniji. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj živi tek nešto više od 100 osoba s prezimenom MILAŠIN.Prezime MILAŠIN nastalo je od muškog imena MILAŠ koje je nastalo od imena MILAN.

Ime MILAN je slavensko ime koje potječe od riječi "mil" što znači drag, mil, lijep te se može prevesti kao "dragi", "mili" ili "lijepi". Stoga se može zaključiti da prezime MILAŠIN znači "odnosan na osobu koja je potekla od osobe s imenom Milaš".Prezime MILAŠIN se prvi put spominje u Hrvatskoj u 19. stoljeću u Kninski kotaru.

Međutim, velik broj osoba s prezimenom MILAŠIN danas živi u Slavoniji, posebice u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Pretpostavlja se da su se nositelji prezimena MILAŠIN naselili u te krajeve tijekom 19.

i 20. stoljeća iz drugih dijelova Hrvatske ili susjednih zemalja.Interesantno je da postoji i druga varijanta ovog prezimena - MILAŠIĆ. Prezime MILAŠIĆ nastalo je od prezimena MILAŠIN, a varijanta s nastavkom "-ić" tipična je za Hercegovinu. Prezime MILAŠIĆ danas se nalazi u Hercegovini i nekim dijelovima Dalmacije.U svakom slučaju, prezime MILAŠIN i njegova varijanta MILAŠIĆ su rijetka prezimena u Hrvatskoj, ali i dalje žive i prenose se na nove generacije.