Značenje i porijeklo prezimena BARAK

Značenje prezimena BARAK: Od hebrejskog imena Barak

Prezime Barak ima hebrejsko porijeklo i dolazi od muškog imena Barak. Barak znači "munja" ili "bljesak" na hebrejskom jeziku. Ime Barak se pojavljuje u Bibliji te je bilo popularno među židovskim zajednicama u prošlosti.

Prezime Barak je vjerojatno nastalo kada su se ljudi počeli prezivati po imenima svojih očeva ili djedova. Tako bi osoba koja se zvala Barak mogla imati potomke koji su se zvali Barakovići ili Barakić. U tom smislu, prezime Barak bi moglo biti nastalo kao naziv plemena ili obitelji koja je potjecala od osobe koja se zvala Barak.Prezime Barak je relativno rijetko u Hrvatskoj i često se javlja u obliku Barać.

Ipak, postoje obitelji s tim prezimenom diljem svijeta, a osobito u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama.Zanimljivo je napomenuti da postoji i političar po imenu Barack Obama, koji je bio predsjednik SAD-a od 2009. do 2017.

godine. Unatoč sličnosti imena, prezime Obama nema nikakve veze s prezimenom Barak.Ukratko, prezime Barak dolazi od hebrejskog imena Barak, koje znači "munja" ili "bljesak". Prezime je nastalo vjerojatno kao naziv obitelji koja je potjecala od osobe koja se zvala Barak. Danas se prezime Barak javlja u brojnim zemljama diljem svijeta, a osobito je prisutno u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama.