Značenje i porijeklo prezimena STRIKIĆ

Značenje i porijeklo prezimena STRIKIĆ

Prezime Strikić je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj te se nalazi na 228. mjestu po broju nositelja.

Prezime Strikić potječe od osobnog imena Striko koje je srednjovjekovno ime koje se koristilo u Hrvatskoj. Značenje ovog imena nije poznato, no pretpostavlja se da je izvedeno iz staroslavenske riječi strijelac.Prezime Strikić je nastalo dodavanjem sufiksa -ić na prezime Striko te se prvi put pojavljuje u pisanim dokumentima u 18. stoljeću u Dalmaciji.

Prezime se najviše rasprostranilo u Dalmaciji, Hercegovini te u srednjoj Bosni.U Hrvatskoj ima nekoliko poznatih osoba s prezimenom Strikić.

Među njima su Zdravko Strikić, hrvatski sveučilišni profesor i znanstvenik, te Mladen Strikić, hrvatski glumac i redatelj.U današnje vrijeme prezime Strikić je relativno često u Hrvatskoj, dok se u svijetu rijetko pojavljuje. Prezime Strikić je jedno od onih prezimena koji su ostali jednaki u muškom i ženskom rodu te se ne mijenja u množini.U konačnici, prezime Strikić ima zanimljivo porijeklo koje seže u srednji vijek te je nastalo od staroslavenskog imena Striko. Iako značenje ovog imena nije poznato, pretpostavlja se da je izvedeno iz riječi strijelac. Danas se prezime Strikić najviše pojavljuje u Dalmaciji, Hercegovini te u srednjoj Bosni.