Značenje i porijeklo prezimena JANOVIĆ

Značenje prezimena JANOVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena JANOVIĆ: Odakle potječe?Prezime Janović jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj te se javlja u raznim dijelovima zemlje. Nastalo je kao patronimik od osobnog imena Jan (Ivan) te je u upotrebi već nekoliko stoljeća.Prema nekim izvorima, prezime Janović potječe iz Crne Gore te se tamo pojavilo u 17.

stoljeću. U to vrijeme, prezime Janović nosili su pripadnici istoimene crnogorske plemićke obitelji koja je imala značajnu ulogu u političkom životu Crne Gore.Međutim, postoje i druge teorije o porijeklu prezimena Janović.

Prema jednoj od njih, prezime je nastalo u vrijeme kada su se stanovnici brdskih područja u današnjoj Hrvatskoj počeli doseljavati u gradove. Tada su morali uzeti prezime kako bi se lakše snalazili u novom okruženju. Prezime Janović dobili su oni koji su u gradu bili poznati kao sinovi Ivana (Jan).

U svakom slučaju, prezime Janović danas je vrlo rašireno u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Mnogi pripadnici ovog prezimena dali su značajan doprinos u različitim sferama društvenog života, od sporta i kulture do politike i znanosti.Ukratko, iako postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena Janović, ono se javlja kao patronimik od imena Jan (Ivan) te je u upotrebi već nekoliko stoljeća. Ovo prezime danas je vrlo rašireno u Hrvatskoj te ga nose mnogi poznati i uspješni ljudi.