Značenje i porijeklo prezimena GRGORINIĆ

Značenje prezimena GRGORINIĆ: Odakle potječe?

Prezime Grgorinić je hrvatskog podrijetla te se rjeđe može pronaći u nekim susjednim zemljama kao što su Slovenija ili Srbija. Prezime Grgorinić pripada skupini prezimena koja su nastala po imenima osnivača obitelji. U ovom slučaju, prezime Grgorinić je nastalo po muškom imenu Grgur.Prezime Grgorinić ima vrlo jednostavno značenje i izravno se može povezati s muškim imenom Grgur.

Ovo prezime može se prevesti kao "pripadnik obitelji Grgur" ili "sin Grgura". Osim toga, prezime Grgorinić može se povezati s riječju "gregorijanski" koja je povezana s kalendarom koji je uveden u 16. stoljeću te se koristi i danas.Prezime Grgorinić prvi se put spominje u povijesnim dokumentima u 19.

stoljeću. U tom vremenu prezimena su postajala obvezna u Hrvatskoj te se obiteljima određivalo prezime po čemu su bili prepoznatljivi. Prezime Grgorinić se prvotno pojavljuje u području Like i Korduna, a s vremenom se proširilo i na druga područja Hrvatske.

Prema nekim izvorima, postoji mogućnost da prezime Grgorinić potječe od prezimena Gregori, koje se javlja u Dalmaciji. Međutim, nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili ovu teoriju.Danas, prezime Grgorinić nosi nekoliko stotina ljudi u Hrvatskoj i svijetu. Ova obitelj može se pohvaliti svojim zanimljivim porijeklom i poviješću te su i danas aktivni u mnogim društvenim i kulturnim događanjima.