Značenje i porijeklo prezimena URUKALO

Uvod u značenje i porijeklo prezimena Urukalo

Prezimena su jedinstveni identifikatori pojedinaca u društvu koji nas prate kroz cijeli život. Ona su izraz osobne i obiteljske povijesti, vjere, kulture, ali ponekad i slučajnosti koje su se dogodile u prošlosti.

Jedno od takvih prezimena je Urukalo, koje ima svoje vrlo zanimljivo značenje i porijeklo.Urukalo je prezime koje se danas javlja u malom broju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Prema dostupnim podacima, najviše ga ima u Bosni i Hercegovini, gdje se nalazi u regijama Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Sarajevskom kantonu. Također se javlja i u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji te u Srbiji, gdje se nalazi u Vojvodini.Riječ "urukalo" potječe iz turskog jezika i u prijevodu znači "onaj koji pravi uroke".

Uroke su bile vrlo prisutne u turskoj kulturi, a osoba koja bi se bavila pravljenjem takvih zlih čini smatrana je vrlo moćnom i strahovanom. Međutim, važno je napomenuti da prezime Urukalo nema nikakve veze s bavljenjem magijom ili pravljenjem uroka.

Prezimena su se često davala prema zanimanju ili karakteristikama pojedinca, pa se tako i prezime Urukalo može tumačiti kao prezime osobe koja je bila sposobna zaštiti sebe i svoju obitelj od zlih sila.Prema nekim izvorima, prezime Urukalo potječe iz Turske, a doneseno je u Bosnu i Hercegovinu za vrijeme vladavine Otomanskog Carstva. Tijekom tog razdoblja, Turci su doveli mnogo trgovaca, obrtnika i vojnika u Bosnu i Hercegovinu, a neki od njih su dobijali i bosanske zemlje kao nagradu za svoju službu. Prezime Urukalo tako može potjecati od turskog časnika koji je dobio zemlju u Bosni i Hercegovini i koji je bio poznat po svom znanju zaštite od uroka.U svakom slučaju, prezime Urukalo je zanimljivo prezime koje ima svoje porijeklo i značenje. Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi odakle točno potječe, činjenica je da se danas javlja u nekoliko zemalja i da predstavlja jedinstveni identifikator pojedinca.