Značenje i porijeklo prezimena TUKOVIĆ

TUKOVIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Tuković ima dugu povijest i korijene u Hrvatskoj, a može se pronaći u različitim dijelovima zemlje. To prezime pripada skupini prezimena koja su nastala od nadimaka, a ime Tuković vjerojatno se odnosi na nadimak osobe koja je bila jaka i mišićava.Iako se prezime Tuković može pronaći diljem Hrvatske, najviše se pojavljuje u središnjem dijelu zemlje, odnosno u području Banovine i Moslavine.

Prema nekim izvorima, ime Tuković pojavilo se u Hrvatskoj u 16. stoljeću, a prvi poznati nositelj ovog prezimena bio je Ivan Tuković iz sela Tuk, nedaleko od Hrvatske Kostajnice.U kasnijim razdobljima, prezime Tuković se počelo širiti i proširilo se na različite dijelove Hrvatske. Većina nositelja prezimena Tuković danas živi u Zagrebu, Sisku, Kutini, Novskoj i okolnim područjima. Prezime Tuković ima više varijacija, poput Tukovića, Tukulja, Tukulin, Tukelja itd.Prezime Tuković može se podijeliti na dva dijela: "Tuko" i "vić".

Prvi dio, "Tuko", vjerojatno dolazi od riječi "tuk" ili "tukati", što znači "udarati". To bi moglo ukazivati na čovjeka koji je bio jak i spreman za borbu. Drugi dio, "vić", je sufiks koji se koristi za stvaranje prezimena u Hrvatskoj i obično znači "sin od".

Dakle, Tuković bi značio "sin od Tuka", što bi moglo ukazivati na to da je Tukovićev predak možda bio poznat kao Tuko ili je imao nadimak Tuko.Uz ove teorije o značenju prezimena, postoje i druge pretpostavke. Neki povjesničari smatraju da prezime Tuković potječe od riječi "tuka", što u staroj slavenskoj mitologiji znači "gomila kamenja". Prema ovoj teoriji, Tuković bi značio "čovjek koji je živio na kamenoj gomili".U svakom slučaju, prezime Tuković ima zanimljivu povijest i značenje koje se može povezati s hrvatskom kulturom i tradicijom. Danas se to prezime može pronaći u mnogim dijelovima svijeta, jer su mnogi nositelji ovog prezimena emigrirali u druge zemlje u potrazi za boljim životom.