Značenje i porijeklo prezimena GRIVIĆ

Značenje prezimena GRIVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena GRIVIĆ: Odakle potječe?Prezime Grivić potječe iz Hrvatske, a prvotno se pisalo Grivich. Zanimljivo je da postoje različite teorije o njegovom značenju. Prema jednoj teoriji, prezime Grivić potječe od riječi "griva" što znači kosa na vratu konja ili bika.

Druga teorija kaže da prezime potječe od riječi "grijevati" što znači zagrijavati, što se odnosi na nekoga tko je bio vrlo topla i srdačna osoba.Prezime Grivić se najviše pojavljuje u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji i Hercegovini. Također se može pronaći i u drugim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Prema nekim izvorima, prezime Grivić je najviše bilo zastupljeno u Hercegovini tijekom 19.

stoljeća.Postoji nekoliko poznatih osoba s prezimenom Grivić koje su ostavile trag u povijesti. Jedan od njih je Ivan Grivić, hrvatski književnik iz 19. stoljeća koji je napisao djela poput "Kameni svatovi" i "Kuburaši".

Također je poznat i Nikola Grivić, hrvatski slikar iz 20. stoljeća koji je bio jedan od suosnivača Hrvatskog društva likovnih umjetnika.U današnje vrijeme, prezime Grivić je relativno rijetko. Međutim, i dalje postoji velik broj ljudi koji nose ovo prezime i koji su ponosni na svoje naslijeđe i obiteljsko porijeklo.