Značenje i porijeklo prezimena TEKIĆ

Značenje prezimena TEKIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena TEKIĆ: Odakle potječe?Prezime Tekić je jedno od češćih prezimena u Bosni i Hercegovini, ali se javlja i u Hrvatskoj i Srbiji. Prezime Tekić nije toliko rašireno kao neka druga prezimena, ali se ipak može pronaći u većem broju u nekim krajevima gdje se taj obiteljski naziv održao kao tradicija i baština.Prezime Tekić se može podijeliti na dva dijela: "tek" i "ić".

"Tek" se smatra turskim, a "ić" je sufiks koji se koristi u mnogim slavenskim jezicima za tvorbu prezimena. Stoga se može pretpostaviti da prezime Tekić ima tursko porijeklo.Prema jednoj teoriji, prezime Tekić potječe od osmanskih vojnika koji su se naselili u Bosni i Hercegovini tijekom 15. i 16.

stoljeća. Ti osmanski vojnici su uglavnom bili poreklom iz Turske, pa se može pretpostaviti da su mnogi od njih donijeli svoja prezimena sa sobom.

Također se može pretpostaviti da je prezime Tekić nastalo od nekog turskog prezimena koje se vremenom asimiliralo u bosanskohercegovačko društvo.Prema drugoj teoriji, prezime Tekić potječe od imena Tekija, koje se u Bosni i Hercegovini često koristi kao muško ime. Također se može pretpostaviti da su mnogi ljudi sa imenom Tekija promijenili svoje ime u prezime Tekić, što se događalo često u prošlosti.S obzirom na mali broj pisanih dokumenata iz prošlosti, teško je utvrditi točno porijeklo prezimena Tekić. Ipak, pretpostavlja se da je u pitanju tursko prezime koje je asimilirano u bosanskohercegovačko društvo. Danas se prezime Tekić može pronaći u većem broju u Bosni i Hercegovini, a manje u Hrvatskoj i Srbiji.