Značenje i porijeklo prezimena ŽUNA

Značenje prezimena Žuna: Odakle potječe?

Prezime Žuna jedno je od češćih prezimena u Istri, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske. Prezime Žuna ima više mogućih porijekla, a jedno od njih je da potječe od imena Zvonimir, koje se s vremenom skratilo u Žuna.

Druga teorija je da prezime Žuna potječe od grčke riječi "zygos", što znači par ili dvojica, a koja je došla u Istru preko Venecije.Prema jednoj legendi, prezime Žuna potječe od jedne obitelji koja je živjela u mjestu Žunici u Istri. Kako bi se razlikovali od drugih obitelji koje su također živjele u Žunici, počeli su se nazivati Žunama. Ova teorija nije potvrđena, ali je ipak zanimljiva.Prezime Žuna se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 14.

stoljeću, u Istri. Tada su prezimena bila rijetka, a često su se davala po zanimanju ili fizičkom izgledu osobe.

Stoga se može pretpostaviti da je netko tko se zvao Žuna možda bio poznat po nekom karakterističnom fizičkom izgledu ili zanimanju.U Hrvatskoj danas živi oko 1000 osoba s prezimenom Žuna, a najviše ih živi u Istri. Prezime Žuna nije toliko često u drugim dijelovima Hrvatske, ali se ipak može pronaći u nekim dijelovima Dalmacije i Slavonije.Ukratko, iako postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena Žuna, niti jedna nije potvrđena. Ipak, činjenica je da se prezime Žuna prvi put spominje u Istri u 14. stoljeću, a danas ga nosi oko 1000 osoba u Hrvatskoj.