Značenje i porijeklo prezimena LIKOVIĆ

Značenje prezimena LIKOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Liković je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj te se nalazi među 100 najčešćih prezimena u zemlji. Prezime se uglavnom može pronaći u Dalmaciji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske.Prezime Liković potječe od imena Luka, a nastalo je dodavanjem sufiksa -ović.

Ime Luka je hebrejskog podrijetla i znači "svjetlost" ili "onaj koji donosi svjetlost". Ime Luka je vrlo često u kršćanskoj tradiciji i povezano je s jednim od četiri evanđelista, Svetim Lukom.Prezime Liković se prvi put pojavljuje u pisanim dokumentima u 18. stoljeću u Dalmaciji.

Prema nekim izvorima, prezime se pojavilo u selu Podgradina kod Šibenika, a prema drugim izvorima, prezime se pojavilo u selu Stankovcima u Zadarskoj županiji.U prošlosti su prezimena često nastajala na temelju zanimanja ili nadimaka. Prema tome, moguće je da je netko sa imenom Luka bio poznat po nekom zanimanju ili karakteristici koja je dovela do stvaranja prezimena Liković.

Uz Hrvatsku, prezime Liković se može pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. U tim zemljama prezime se također veže uz ime Luka i njegovo značenje.Ukratko, prezime Liković potječe od imena Luka i nastalo je dodavanjem sufiksa -ović. Prvi put se pojavljuje u pisanim dokumentima u 18. stoljeću u Dalmaciji, a povezano je s kršćanskom tradicijom i značenjem imena Luka.