Značenje i porijeklo prezimena LUKOVIĆ

Luković - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Luković spada u skupinu prezimena koja su nastala od imena zanimanja ili nadimaka. Prezime Luković vjerojatno potječe od riječi luk, koja se odnosi na luk, oružje koje se koristi za gađanje projektilima. Prezime Luković se može prevesti kao "osoba koja je vješta u rukovanju lukom".

Prezime Luković je prilično često u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Prema statistici iz 2019. godine, u Srbiji živi oko 9.000 osoba s prezimenom Luković, dok u Hrvatskoj živi oko 500 osoba s tim prezimenom.Prema nekim izvorima, prezime Luković se prvi put spominje u 16.

stoljeću u Bosni i Hercegovini. Tijekom vremena, prezime se širilo i danas se može pronaći u različitim dijelovima Balkana.Zanimljivo je da se prezime Luković pojavljuje i u drugim oblicima, poput Lukovac ili Lukovič.

Ovi oblici prezimena također potječu od riječi luk.Uz prezime Luković, postoje i druga prezimena koja su nastala od riječi luk, poput Luketa, Lukša, Lukinac i drugih. Ova prezimena su također česta u zemljama Balkana.Ukratko, prezime Luković potječe od riječi luk, što ukazuje na vještinu u rukovanju lukom. Prezime se prvi put spominje u 16. stoljeću u Bosni i Hercegovini, a danas je često u različitim dijelovima Balkana.