Značenje i porijeklo prezimena BILETIĆ

BILETIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime BILETIĆ je relativno rijetko prezime koje se najviše nalazi u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini te Srbiji. Prezime BILETIĆ potječe od imena Bileta, koje je skraćena verzija imena Biletin. Ovo ime se sastoji od riječi "bila" što znači bijela i "tin" što znači vitez.

Prezime BILETIĆ se može prevesti kao "bijeli vitez".Pretpostavlja se da je porijeklo prezimena BILETIĆ iz Bosne i Hercegovine, a da se kasnije proširilo na Hrvatsku i Srbiju. U Bosni i Hercegovini se prezime BILETIĆ najviše nalazi u Hercegovini, dok se u Hrvatskoj najviše nalazi u Dalmaciji, posebno u okolici Šibenika. U Srbiji se prezime BILETIĆ najviše nalazi u okolici Novog Pazara.Prezime BILETIĆ se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 18.

stoljeću u Hercegovini. Tada su se prezimena još uvijek prenosila usmeno, pa se često događalo da se prezimena mijenjaju ili da se neka prezimena izgube. Zbog toga nije moguće sa sigurnošću utvrditi kako se prezime BILETIĆ proširilo na ostale dijelove Hrvatske i Srbije.U Hrvatskoj se prezime BILETIĆ najviše nalazi u Šibensko-kninskoj županiji, a u Srbiji u Raškoj oblasti.

Prezime BILETIĆ je relativno rijetko prezime, pa se može zaključiti da su svi BILETIĆi u nekom obliku povezani. Danas se prezime BILETIĆ može naći i u drugim dijelovima svijeta, posebno u dijaspori.Ukratko, prezime BILETIĆ potječe od imena Bileta, koje se sastoji od riječi "bila" i "tin", što znači bijeli vitez. Prezime BILETIĆ se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 18. stoljeću u Hercegovini, a danas se najviše nalazi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.