Značenje i porijeklo prezimena CIKOVIĆ

Značenje prezimena CIKOVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena CIKOVIĆ: Odakle potječe?Prezime CIKOVIĆ je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj, a posebno je često u Dalmaciji. Prezime CIKOVIĆ nastalo je od imena Ciko, koje je skraćenica od imena Živko. Ime Živko se sastoji od riječi "živ" i sufiksa "ko", što znači "onaj koji je živahan".

Prezime CIKOVIĆ se prvi put spominje u 18. stoljeću u Dalmaciji, a prema nekim izvorima, potječe iz okolice grada Šibenika. Postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena CIKOVIĆ. Jedna od teorija kaže da je prezime nastalo od nadimka "Ciko", koji je bio uobičajen nadimak za osobe koje su bile živahne, brze i okretne.

Druga teorija kaže da je prezime CIKOVIĆ nastalo od imena Cikor, koje je bilo uobičajeno ime u Dalmaciji u 16. i 17. stoljeću.

Ime Cikor se sastoji od riječi "cikor" ili "cikora", što je biljka koja se koristi u prehrani.Prezime CIKOVIĆ se danas može pronaći u cijeloj Hrvatskoj, ali je najčešće u Dalmaciji. Uz prezimena Popović, Kovačević i Petrović, CIKOVIĆ je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj.U svakom slučaju, značenje i porijeklo prezimena CIKOVIĆ su zanimljivi i intrigantni, a brojne teorije o njegovom porijeklu svjedoče o tome da je ovo prezime duboko ukorijenjeno u hrvatskoj povijesti i kulturi.