Značenje i porijeklo prezimena TUKERIĆ

Značenje prezimena TUKERIĆ: Odakle potječe?

Prezime TUKERIĆ je jedno od onih prezimena koja se vrlo rijetko susreću u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi tek nekoliko obitelji s ovim prezimenom. No, unatoč njegovoj rijetkosti, prezime TUKERIĆ ima zanimljivo značenje i porijeklo.Prema nekim izvorima, prezime TUKERIĆ potječe od turske riječi "toka" što znači "potok" ili "rijeka". Drugi izvori navode da je prezime nastalo od imena Tuker, što je bilo uobičajeno ime u nekim zemljama poput Engleske ili Njemačke.

Tuker je bio zanimanje za osobu koja je bila zadužena za naplatu cestarine na mostovima ili za čuvanje cesta.Prezime TUKERIĆ se prvi put spominje u Hrvatskoj u 19. stoljeću, a najviše se pojavljuje u Hercegovini, točnije u općini Čitluk.

Prema nekim izvorima, prezime se pojavljuje i u drugim dijelovima Balkana, poput Srbije, Crne Gore i Makedonije.Uz zanimljivo značenje i porijeklo, prezime TUKERIĆ ima i svoju specifičnu varijantu pisanja. Naime, neki članovi obitelji pišu prezime kao TUKERIČ, dok drugi koriste varijante poput TUKERIĆEVIĆ ili TUKERČIĆ.Ukratko, prezime TUKERIĆ ima zanimljivo porijeklo koje je povezano s turskim jezikom i zanimanjem Tuker. Iako se radi o rijetkom prezimenu, ono se pojavljuje u nekoliko zemalja na Balkanu, a posebno u Hercegovini.