Značenje i porijeklo prezimena ŠTOK

Značenje prezimena ŠTOK: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena ŠTOK: Odakle potječe?Prezime ŠTOK jedno je od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje se sastoji od samo četiri slova. Prezime ŠTOK ima svoje korijene u Njemačkoj, a u Hrvatskoj se pojavilo u 18. stoljeću.

Riječ ŠTOK dolazi od njemačke riječi "Stock", što znači "stabljika" ili "drvo". Prezime ŠTOK je nastalo kao nadimak za osobu koja je bila visoka i vitka, poput stabljike ili drveta.Prema nekim izvorima, prezime ŠTOK je nastalo u Njemačkoj i bilo je u uporabi u 16. stoljeću.

Kasnije se proširilo u Austriju, Mađarsku i druge zemlje. U Hrvatsku je došlo tijekom 18. stoljeća, kada su se neki Nijemci doselili u Hrvatsku i počeli koristiti prezime ŠTOK.

Danas se prezime ŠTOK može naći u cijeloj Hrvatskoj, ali najviše u Slavoniji i Baranji. U nekim dijelovima Hrvatske, poput Istre, prezime ŠTOK se piše kao ŠTOKA.Ukratko, prezime ŠTOK potječe iz Njemačke i nastalo je kao nadimak za osobu koja je bila visoka i vitka. U Hrvatsku je stiglo tijekom 18. stoljeća i danas se može naći u cijeloj zemlji.