Značenje i porijeklo prezimena FELETAR

Značenje i porijeklo prezimena Feletar u Hrvatskoj

Prezime Feletar je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 300 osoba s tim prezimenom.Prezime Feletar potječe iz sjeverozapadne Hrvatske, točnije iz Međimurja. Prema nekim izvorima, prezime Feletar potječe od njemačkog prezimena Feller, koje se u Međimurju počelo koristiti nakon dolaska njemačkih doseljenika u 18.

stoljeću. Drugi izvori navode da prezime Feletar potječe od imena Feliks, koje se u Međimurju često koristilo u obliku Felek.Značenje prezimena Feletar nije sasvim jasno. Prema nekim tumačenjima, riječ Feletar potječe od njemačke riječi Feller, što znači "drvosječa" ili "onaj koji ruši stabla". Drugi izvori navode da riječ Feletar potječe od imena Feliks, što znači "sretan" ili "uspješan".

Prezime Feletar se danas najviše pojavljuje u Međimurju, ali postoje i osobe s tim prezimenom diljem Hrvatske. Mnoge obitelji s prezimenom Feletar bave se poljoprivredom, stočarstvom ili drvoprerađivačkom djelatnošću.Uz prezime Feletar, u Međimurju se često pojavljuju i druga prezimena koja potječu od njemačkih riječi, kao što su Horvat, Škvorc, Kovačić i dr. Ova prezimena su nastala nakon dolaska njemačkih doseljenika u Međimurje u 18.

stoljeću.Ukratko, prezime Feletar potječe iz Međimurja, a njegovo značenje nije sasvim jasno. Prema nekim izvorima, riječ Feletar potječe od njemačke riječi Feller, što znači "drvosječa" ili "onaj koji ruši stabla". Drugi izvori navode da riječ Feletar potječe od imena Feliks, što znači "sretan" ili "uspješan". Danas u Hrvatskoj živi oko 300 osoba s prezimenom Feletar, a mnoge obitelji s tim prezimenom bave se poljoprivredom, stočarstvom ili drvoprerađivačkom djelatnošću.