Značenje i porijeklo prezimena MAĐOR

Značenje i porijeklo prezimena Mađor u Hrvatskoj

Prezime Mađor u Hrvatskoj je prilično rijetko, s manje od 100 nositelja. Prezime se najčešće pojavljuje u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u Koprivničko-križevačkoj županiji te u Zagrebu.Prezime Mađor potječe od mađarske riječi "major", što znači zapovjednik ili časnik.

Prezime je nastalo od vojničkog čina u mađarskoj vojsci, a prvi nositelji prezimena Mađor u Hrvatskoj bili su vjerojatno pripadnici mađarske vojske koji su se naselili u Hrvatskoj tijekom 18. stoljeća.Prezime Mađor se u Hrvatskoj pojavljuje u različitim oblicima, uključujući Mađor, Majdor, Majtor i slično.

Prezime se često pojavljuje u kombinaciji s drugim prezimenima, kao što su Mađor Varga ili Mađor Horvat.Iako je prezime Mađor relativno rijetko u Hrvatskoj, nositelji ovog prezimena su prisutni u različitim područjima društvenog života, uključujući poslovni svijet, umjetnost i sport. Jedan od poznatijih nositelja prezimena je Mirko Mađor, hrvatski nogometaš koji je igrao za klubove kao što su Dinamo Zagreb i Hajduk Split.

Ukratko, prezime Mađor u Hrvatskoj potječe od mađarske riječi "major" i povezano je s vojničkim činom u mađarskoj vojsci. Prezime se pojavljuje u različitim oblicima i često se kombinira s drugim prezimenima. Iako je relativno rijetko, nositelji prezimena su prisutni u različitim područjima društvenog života.