Značenje i porijeklo prezimena LABURA

Značenje prezimena LABURA: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena LABURA: Odakle potječe?Prezime Labura je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali se ipak može pronaći u nekoliko krajeva zemlje. Porijeklo prezimena nije sasvim jasno, ali postoje neke teorije koje bi mogle objasniti njegov nastanak.Jedna od teorija kaže da prezime Labura potječe od imena Lavor, koje je bilo uobičajeno u Dalmaciji u 16. i 17.

stoljeću. Lavor je bio nadimak za ljude koji su se bavili lovom ili ribolovom, pa bi se tako moglo objasniti porijeklo prezimena.Druga teorija kaže da prezime Labura potječe od imena Labin, koje je bilo uobičajeno u Istri u 16. i 17. stoljeću.

Labin je bio naziv za ljude koji su živjeli u gradu Labinu ili su bili porijeklom iz tog kraja.Postoji i treća teorija koja kaže da prezime Labura potječe od imena Labud, koje je bilo uobičajeno u nekim dijelovima Hrvatske u 16. i 17. stoljeću.

Labud je bio nadimak za ljude koji su imali neku karakteristiku sličnu labudu, poput bijele kose ili visokog stasa.U svakom slučaju, porijeklo prezimena Labura nije sasvim jasno, ali se može pretpostaviti da je nastalo u 16. ili 17. stoljeću. Danas se prezime može pronaći u nekoliko krajeva Hrvatske, a nositelji prezimena su uglavnom obitelji koje se bave poljoprivredom ili ribolovom.