Značenje i porijeklo prezimena FOLNOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena FOLNOVIĆ

Prezime FOLNOVIĆ je jedno od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje potječe od imena biljke. Prezime se sastoji od dva dijela - "folna" i "ović". Prvi dio, "folna", potječe od latinske riječi "folium", što znači "list".

To sugerira da je prezime nastalo kao nadimak za nekoga tko je bio povezan s biljkama, posebice s lišćem. Drugi dio prezimena, "ović", uobičajeni je sufiks u hrvatskim prezimenima, što znači "sin od".Prezime FOLNOVIĆ ima svoje korijene u Dalmaciji, gdje se i danas najviše pojavljuje. Prema nekim izvorima, prezime potječe iz okolice Šibenika, dok drugi izvori navode da potječe iz okolice Splita. Prema nekim teorijama, prezime FOLNOVIĆ potječe od prezimena FOLNAR, koje se također pojavljuje u Dalmaciji, a koje potječe od njemačke riječi "volnar", što znači "drvosječa".

Međutim, ova teorija nije potvrđena.Prezime FOLNOVIĆ prvi put se spominje u pisanim dokumentima u 19. stoljeću. U popisu stanovništva iz 1857.

godine, prezime se pojavljuje u okolici Šibenika, dok se u popisu stanovništva iz 1869. godine pojavljuje u okolici Splita. Prezime se danas pojavljuje u cijeloj Hrvatskoj, ali najviše u Dalmaciji.Prezime FOLNOVIĆ nije često, ali je zanimljivo zbog svog porijekla i značenja. Kao što smo već naveli, prezime potječe od imena biljke, što sugerira da je netko iz obitelji bio povezan s biljkama ili prirodom općenito. Prezime FOLNOVIĆ može biti zanimljivo za one koji se bave poviješću obitelji ili genealogijom, jer se relativno lako može pratiti njegovo porijeklo i širenje kroz vrijeme.