Značenje i porijeklo prezimena GETOŠ

Značenje prezimena GETOŠ: Odakle potječe?

Prezime Getoš je jedno od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ima zanimljivo porijeklo. Prezime Getoš potječe iz Dalmacije, a prema nekim izvorima, točnije iz okolice Šibenika. Ime Getoš je najvjerojatnije nastalo od imena Ghetaldi, koje je bilo u upotrebi u Dalmaciji tijekom 15. i 16.

stoljeća.Prezime Getoš se može pronaći u različitim oblicima, kao što su Gettoš, Ghetaldi, Getaldić i slično. Međutim, najčešći oblik prezimena u Hrvatskoj je Getoš.Prema nekim izvorima, prezime Getoš se može povezati s talijanskim prezimenom Ghetaldi, koje se pojavljuje u regiji Lombardija u sjevernoj Italiji.

Prema ovoj teoriji, prezime Getoš bi moglo potjecati od talijanskih doseljenika koji su se naselili u Dalmaciji tijekom 15. i 16. stoljeća.Druga teorija o porijeklu prezimena Getoš sugerira da je prezime nastalo od imena Getaldić, koje se pojavljuje u Dalmaciji tijekom 15.

i 16. stoljeća. Prema ovoj teoriji, prezime Getoš bi moglo biti varijacija imena Getaldić, koja se razvila tijekom vremena.U svakom slučaju, porijeklo prezimena Getoš je zanimljivo i ima veze s povijesnim događajima u Dalmaciji i Italiji. Iako je prezime manje poznato u Hrvatskoj, ima svoju povijesnu vrijednost i značenje za one koji ga nose.