Značenje i porijeklo prezimena ŠVOGOR

Značenje prezimena Švogor: Odakle potječe?

Prezime Švogor je dosta rijetko i nije tako često u Hrvatskoj. Prema statistikama, manje od 50 osoba u Hrvatskoj nosi ovo prezime. No, unatoč tome, ovo prezime ima zanimljivo značenje i porijeklo.Prezime Švogor potječe iz Njemačke, a prvotno se pisalo Schwager.

Schwager dolazi od njemačke riječi Schwager, što znači zet ili šogor. Prezime je nastalo kao nadimak za muškarce koji su bili u braku sestara, odnosno za šogore. U Njemačkoj je ovo prezime dosta često, ali se u Hrvatskoj pojavljuje samo u nekim krajevima.Prema nekim izvorima, prezime Švogor se pojavilo u Hrvatskoj u 18.

stoljeću, kada su se neki Nijemci doselili u Hrvatsku. Najviše ih se naselilo u Slavoniju, a kasnije su se proširili i na druge dijelove Hrvatske. Prema drugim izvorima, prezime Švogor je nastalo u Hrvatskoj, ali je dobilo njemački oblik zbog utjecaja Nijemaca koji su živjeli u Hrvatskoj u to vrijeme.U Hrvatskoj se prezime Švogor pojavljuje u različitim oblicima, kao što su Švoger, Švagor, Švogar, Švagro i slično.

Najviše se pojavljuje u Slavoniji, ali se može naći i u drugim dijelovima Hrvatske.Ukratko, prezime Švogor potječe iz Njemačke i prvotno je bilo nadimak za muškarce koji su bili u braku sestara. U Hrvatskoj se pojavilo u 18. stoljeću, kada su se neki Nijemci doselili u Hrvatsku, a kasnije se proširilo na druge dijelove Hrvatske. Danas je ovo prezime rijetko u Hrvatskoj, ali ima zanimljivo značenje i porijeklo.