Značenje i porijeklo prezimena FUGOŠIĆ

Značenje i porijeklo prezimena FUGOŠIĆ

Prezime FUGOŠIĆ je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, a prvi put se spominje u 18. stoljeću u Dalmaciji. Prezime FUGOŠIĆ potječe od imena Fugo, koje je bilo uobičajeno u Italiji u 16.

i 17. stoljeću. Prezime Fugo se sastoji od latinske riječi "fugere", što znači "bježati".Prema nekim izvorima, prezime Fugo je nastalo kao nadimak za osobu koja je bila brza i spretna u bijegu.

Drugi izvori navode da je prezime Fugo nastalo kao nadimak za osobu koja je bila vojnik ili ratnik, a koji se često nalazio u situacijama u kojima je morao bježati.Prezime Fugo se prvi put pojavljuje u Dalmaciji u 18. stoljeću, kada se jedan čovjek s tim imenom doselio u Dalmaciju iz Italije.

Prezime se kasnije razvilo u prezime FUGOŠIĆ, koje se danas uglavnom nalazi u Dalmaciji i Hercegovini.Prezime FUGOŠIĆ ima nekoliko varijacija, kao što su Fugosić, Fugosich, Fugosic i slično. U Hrvatskoj se prezime FUGOŠIĆ najčešće nalazi u Dalmaciji, a manji broj obitelji s tim prezimenom živi u Hercegovini.Ukratko, prezime FUGOŠIĆ potječe od imena Fugo, koje je nastalo kao nadimak za osobu koja je bila brza i spretna u bijegu ili za osobu koja je bila vojnik ili ratnik. Prezime se prvi put pojavljuje u Dalmaciji u 18. stoljeću, kada se jedan čovjek s tim imenom doselio u Dalmaciju iz Italije. Danas se prezime FUGOŠIĆ uglavnom nalazi u Dalmaciji i Hercegovini.