Značenje i porijeklo prezimena OSMIĆ

Značenje prezimena OSMIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena OSMIĆPrezime Osmić u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pripada skupini prezimena s sufiksom ić. Sufiks ić je jedan od najčešćih sufiksa u hrvatskim prezimenima i ima značenje porekla, podrijetla.

U ovom slučaju, prezime Osmić može se povezati sa značenjem broja osam. To se zna objasniti iz kasnijeg razdoblja, kada su se mnogi prezimena dodjeljivali prema broju neke kuće, ili obrta, kao i broju stanovnika koji su u toj kući živjeli.Prezime Osmić ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini, a najviše ga ima u područjima oko Sarajeva, Zenice, Kaknja, Visokog, Kladnja i Zavidovića.

Prema jednoj teoriji, prezime Osmić potječe od broja osam, kojim se nekada označavala neka kuća ili ophodnja. Prema drugoj teoriji, prezime Osmić nastalo je od riječi "osmo", koja se odnosila na neki prostorni izraz vezan za kuću ili zemljište.U Bosni i Hercegovini, prezime Osmić također ima svoje korijene u gradišću i stočarstvu.

Osmići su bili poznati kao dobri stočari, a neki od njih su se bavili i drvodjelstvom i građevinarstvom. Mnogi Osmići su se u prošlosti bavili trgovinom i zanatstvom, pa su svoja prezimena prenosili i na svoje potomke.Zanimljivo je da se prezime Osmić u Hrvatskoj pojavljuje u manjem broju, ali se može povezati s prezimenom Osmak, koje je vrlo slično po značenju i porijeklu. Prema jednoj teoriji, prezime Osmak nastalo je kao skraćenica od prezimena Osmić, a pojavljuje se u srednjoj i sjevernoj Hrvatskoj.Ukratko, prezime Osmić ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini te se može povezati s brojem osam i stočarstvom. Postoji i slično prezime u Hrvatskoj - Osmak, koje je nastalo kao skraćenica od prezimena Osmić.