Značenje i porijeklo prezimena ŠIMUNOV

Značenje prezimena ŠIMUNOV: Odakle potječe ime Šimun i što ono znači?

Prezime Šimunov, kao i mnoga druga prezimena, nastalo je od imena koje se koristilo kao osobno ime. Ime Šimun, odnosno Simon, potječe iz Biblije i ime je koje ima egzotično značenje. Naime, ime Šimun dolazi od hebrejskog imena Shimeon, što znači "Onaj koji čuje".

U Bibliji, ime Šimun se prvi put pojavljuje kao ime jednog od 12 sinova Jakova, a kasnije je bilo popularno među Židovima.U hrvatskom jeziku, ime Šimun se koristi u više varijacija, kao što su Šime, Šimo, Simo, Šimun, Simon, Simone, Simonetta i druga. Prezime Šimunov nastalo je od imena Šimun, a njegovim nositeljima daju poseban identitet i povezanost s poreklom njihove porodice.

Prezime Šimunov u Hrvatskoj je rašireno, posebno u Dalmaciji, a najveći broj nositelja živi u gradovima Splitu, Šibeniku i Zadru. Međutim, prezime se javlja i u drugim dijelovima Hrvatske, poput Zagreba, Varaždina i Osijeka.Uz prezime Šimunov, u Hrvatskoj se javljaju i druga prezimena koja su nastala od imena Šimun, kao što su Šimunac, Šimić, Šimurina, Šimunić, Šimunjak i druga.

Ukratko, prezime Šimunov potječe od imena Šimun, koje ima značenje "Onaj koji čuje". Ime Šimun se pojavljuje u Bibliji kao ime jednog od 12 sinova Jakova, a kasnije je bilo popularno među Židovima. Prezime Šimunov je rašireno u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, a uz njega postoje i druga prezimena koja su nastala od imena Šimun.