Značenje i porijeklo prezimena GRUIĆ

Značenje i porijeklo prezimena GRUIĆ

Prezime Grujić potječe iz srpskog jezika, od imenice gruja, što znači sokol. Pretpostavlja se da je ovo prezime nastalo kao nadimak za nekog hrabrog ratnika ili lovca. Prezime se prvi put pojavljuje u 16.

stoljeću, a danas ga ima u većini zemalja bivše Jugoslavije.Grujići su bili poznata i moćna obitelj u Srbiji tijekom povijesti. Pretpostavlja se da su se Grujići prvi put pojavili u regiji Kragujevac u Srbiji i da su se potom širili na druge dijelove Srbije i Hrvatske. Prezime je često bilo povezano s pravoslavnom vjerom.Danas se prezime Grujić nalazi diljem svijeta, posebno u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se prezime nalazi uglavnom u Dalmaciji, a najviše u Šibeniku, Splitu i okolici. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 2.500 osoba s prezimenom Grujić.Prezime Grujić ima nekoliko varijanti, poput Grujičić i Grujičin.

Također, postoje i druga prezimena koja su slična Grujiću, poput Gruić, Grujički i slično. Ta su prezimena nastala od istog korijena i povezana su s istom obitelji, iako se mogu razlikovati u nekim detaljima.Ukratko, prezime Grujić ima srpsko podrijetlo i značenje sokol. U Hrvatskoj se prezime nalazi u Dalmaciji, a najviše u Šibeniku, Splitu i okolici. Prezime ima nekoliko varijanti, a može se povezati s jednom moćnom obitelji u Srbiji tijekom povijesti.