Značenje i porijeklo prezimena DUGIĆ

DUGIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime DUGIĆ je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 10.000 osoba s prezimenom DUGIĆ.

No, odakle potječe ovo prezime i što ono znači?Prezime DUGIĆ potječe od riječi "dug", što znači dug, dugačak ili dugo. Stoga se može pretpostaviti da su prvi nositelji ovog prezimena bili osobe koje su bile visoke ili su imali neku drugu fizičku karakteristiku koja ih je činila "dugima". Prezime DUGIĆ vjerojatno se razvilo u Dalmaciji, a prvi put se spominje u 16.

stoljeću.Prema nekim izvorima, prezime DUGIĆ potječe od starog hrvatskog imena Dugiša, koje se sastojalo od riječi "dug" i sufiksa "-iša", što znači "čovjek koji je dug". Međutim, ova teorija nije potvrđena, pa se smatra da je ovo prezime ipak nastalo od riječi "dug".Prezime DUGIĆ ima različite varijacije, ovisno o području u kojem se koristi.

Tako se u nekim dijelovima Dalmacije koristi varijanta prezimena DUGIĆEV, dok se u drugim dijelovima koriste varijante poput DUGANDŽIĆ, DUGANČIĆ, DUGANOVIĆ i slično.U prošlosti su se prezimena često dobivala prema zanimanju, mjestu ili drugim karakteristikama osobe. Međutim, u moderno doba sve se više ljudi odlučuje za promjenu prezimena, pa se tako i prezime DUGIĆ može pojaviti kod osoba koje nemaju nikakvu povijesnu povezanost s ovim prezimenom.U svakom slučaju, prezime DUGIĆ ima dugu povijest i predstavlja dio hrvatske kulturne baštine. Nositelji ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje porijeklo i tradiciju koja se s njim veže.