Značenje i porijeklo prezimena IMAMOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena IMAMOVIĆ: Povijest i geneza

Imamović je jedno od najčešćih prezimena u Bosni i Hercegovini te je prisutno u svim njenim dijelovima. Prezime se sastoji od dva dijela: Imamo i vić.

Imamo dolazi od arapske riječi "imam", što znači vođa ili vjerski lider, a sufiks "ović" ili "vić" je tipičan za prezimena u Bosni i Hercegovini i označava sinovlje, odnosno potomstvo.Prezime Imamo je prvi put zabilježeno u Bosni i Hercegovini u 16. stoljeću, u vrijeme turske vladavine.

Mnogi Imami su tada došli u Bosnu kao vjerski lideri, a jedan od njih bio je i Osman-aga Imami, koji je bio glavni imam u Sarajevu u 17. stoljeću.

Prezime Imami je tijekom vremena evoluiralo u Imamo, a sufiks "ović" ili "vić" su mnogi dodavali kada bi se prezime prenosilo na sinove.Tijekom vremena, Imamo je postao često prezime u Bosni i Hercegovini, a brojni su bili i poznati pojedinci s tim prezimenom. Jedan od najpoznatijih bio je Mustafa Imamović, profesor i političar, koji je bio jedan od osnivača Stranke demokratske akcije u Bosni i Hercegovini. Također, Emir Imamović Pirke, poznati filmski redatelj, također nosi prezime Imamo.Značenje prezimena Imamo je, dakle, povezano s vjerskim liderima u turskoj vladavini, a dodatak "ović" ili "vić" označava potomstvo. Prezime je vrlo često u Bosni i Hercegovini i ima bogatu povijest te je također prisutno u drugim dijelovima svijeta gdje žive bosanski muslimani.