Značenje i porijeklo prezimena PERAJICA

Značenje prezimena PERAJICA: Odakle potječe?

Prezime PERAJICA je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, ali ima zanimljivu povijest i značenje. Izvorno se može pratiti iz područja Dalmacije, a u nekim izvorima se spominje i u Hercegovini.Prezime PERAJICA potječe od imena PERO, koje je vrlo često ime u Hrvatskoj i regionalnoj tradiciji.

Ime PERO najčešće se koristilo kao kršćansko ime, koje su preuzimali roditelji pri krštenju svoje djece. U nekoj od linija obitelji PERAJICA, prezime je nastalo kao nadimak, vezan uz vještinu koju je jedan od predaka imao, a to je bilo sviranje na instrumentu sličnom fruli. U to vrijeme, takvi instrumenti bili su izrađivani od pera domaćih ptica, pa je nadimak "perajica" ostao za neke članove obitelji.U drugoj liniji PERAJICA, prezime je vjerojatno nastalo kao patronimik, tj. prezime koje potječe od imena oca.

U ovom slučaju, moguće je da je otac bio Pero, a sin je dobio prezime PERAJICA.Uzimajući u obzir sva spomenuta porijekla prezimena PERAJICA, može se zaključiti da ovo prezime ima vrlo jasno značenje. "Perajica" dolazi od riječi "pero", što u prijevodu znači "perje".

Dakle, prezime PERAJICA ukazuje na nekoga tko se na neki način bavio perjem ili pticama. U praksi, to bi se moglo odnositi na nekog tko je uzgajao ptice, lovio ih ili se bavio obradom pera.U moderno doba, prezime PERAJICA se ne koristi toliko često kao u prošlosti, ali još uvijek ima nekoliko nositelja u Hrvatskoj i drugim dijelovima svijeta. Još uvijek se može pronaći tragova ove obitelji u nekim dijelovima Dalmacije, a postoje i neke obiteljske legende o izuzetno vještim sviračima na fruli koji su bili dio obitelji PERAJICA.