Značenje i porijeklo prezimena ANTONIJEVIĆ

Značenje prezimena ANTONIJEVIĆ: Odakle potječe?

Prezime ANTONIJEVIĆ jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj. Ono je nastalo kao patronimik, odnosno od imena oca Antonija. Ukoliko se prati etimološko značenje imena Antonije, može se zaključiti da je ono nastalo od latinskog imena Antonius.

Antonius je bio uobičajeno ime u antičkom Rimu, a često se povezuje s latinskom riječju "antonius", što znači "cijenjeni, vrijedan, hrabar". Kao što je već spomenuto, prezime ANTONIJEVIĆ nastalo je od imena oca Antonija, što znači da su nositelji ovog prezimena potomci nekog tko se zvao Antonije.Prema podacima s web stranice prezimena.hr, najviše osoba s prezimenom ANTONIJEVIĆ živi u Hrvatskoj, a najviše ih ima u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Međutim, ovo prezime nije ograničeno samo na Hrvatsku. Na primjer, u Srbiji se također javljaju osobe s prezimenom ANTONIJEVIĆ, i to uglavnom u Vojvodini.Kroz povijest, prezime ANTONIJEVIĆ nosilo je mnogo značajnih osoba, poput hrvatskog političara i novinara Ante Antonića, te hrvatskog slikara Ante Antonića.

Ovo prezime često se spominje u literaturi, filmovima i drugim umjetničkim djelima.Kao što se može zaključiti iz samog značenja imena Antonije i njegove povezanosti s prezimenom ANTONIJEVIĆ, nositelji ovog prezimena često se smatraju vrijednima i hrabrima. Njihova povijest i značaj u društvu samo su dodatni dokaz da ovo prezime nosi sa sobom određenu težinu i važnost.