Značenje i porijeklo prezimena BRIGLJEVIĆ

Značenje prezimena BRIGLJEVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Brigljević spada u red rijeđih prezimena u Hrvatskoj, ali je ipak vrlo prisutno u Lici i Dalmaciji. Postoji nekoliko teorija o njegovom porijeklu, a jedna od najčešćih tvrdi da potječe od imena Brile, koje je bilo uobičajeno u 16. i 17.

stoljeću u tom dijelu Hrvatske. Ime Brile bilo je skraćenica za ime Gabriel, koje je značilo "Božji junak". Tako bi se prezime Brigljević moglo slobodno prevesti kao "potomak Božjeg junaka".Druga teorija kaže da prezime Brigljević može potjecati od riječi brig, što znači kula ili dvorac, i da označava osobu koja je bila posjednik takvog objekta.

Ta teorija ne izgleda kao vjerojatna, jer ne postoji mnogo dokaza koji bi je potvrdili.Ipak, najčešća pretpostavka jest da je prezime Brigljević nastalo od imena Brile, koje se kasnije promijenilo u Brigla, Briglj i na kraju u Brigljević. To prezime prvi puta se spominje u zemljišnim knjigama iz 16. stoljeća na području Like i Dalmacije, što ukazuje na to da je prezime starog podrijetla.

Zanimljivo je da se prezime Brigljević nalazi u obliku Brigljović i u susjednoj Bosni i Hercegovini, što ukazuje na zajedničko porijeklo ovog prezimena na ovom području.Prezime Brigljević danas se može pronaći u brojnim dijelovima Hrvatske, a najviše u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji. Uz to, postoje i brojne obitelji Brigljević u Americi i Kanadi, koje uglavnom potječu iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.U svakom slučaju, bez obzira na to koja je teorija o porijeklu prezimena Brigljević ispravna, jasno je da se radi o prezimenu s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom, koje je zasigurno ostavilo svoj trag u povijesti Hrvatske i Balkana.