Kako izliječiti porezotinu

Kako izliječiti porezotinu

Male ozljede i ranice su neizbježne, kako izliječiti porezotinu

Koliko god bili oprezni i spretni, kolikogod pazili moramo biti svjesni, male ozljede i ranice su neizbježne, kako izliječiti porezotinu, opekotinu ili ogrebotinu skoro svi naučimo još u djetinjstvu, jer je odrastanje praćeno nezgodama i nespretnostima kojih su posljedice padovi i oderana koljena, ugrizi insekata i druge manje ili veće ranice. Najvažnije je porezotinu odmah oprati, osušiti, dezinficirati i zaustaviti krvarenje. Pritiskom na porezotinu čistom lanenom krpom, ručnikom ili gazom ćete zaustaviti krvarenje i rubove kože "sljubiti".

Kako izliječiti porezotinu može biti jednostavno, ali ovisno o tome kako i kakvim predmetom je na nešeno, mogu vam zaprijetiti i komplikacije. Ako je ozljeda od hrđavog čavla, neke alatke koja se rijetko koristi, hrđave žice, s ručnikom na rani se zaputite najbližem liječniku po injekciju protiv tetanusa. Kod plitkih porezotina, ako ste pravilno dezinficirali ranu, na vrijeme zaustavili krvarenje i potom nanijeli antibiotsku mast koju u apoteci možete kupiti bez recepta, izbjeći ćete infekciju i ubrzati zacjeljivanje.

Kako izliječiti porezotinu na prirodne načine

Najvažnije kod svake rane je nakon čišćenja odmah zaustaviti krvarenje, no ako vam to ne polazi za rukom možda su krivi neki lijekovi, naprimjer antikoagulansi, lijekovi za razrjeđivanje krvi usporavaju zaustavljanje krvarenja, možda se trebate zaputiti u bolnicu. Na internetu možete naći mnogo preporuka kako izliječiti porezotinu na prirodan način, ali za početak vrijedi nabrojati biljke koje možete koristiti direktno na ranu. Odrežite komad lista aloe vere i njezinim gelastim sokom odmah premažite očišćenu ranu.

Ima još biljaka u svakom kućanstvu koje se mogu direktno primijeniti u situaciji kako izliječiti porezotinu. Prerezite češnjak koji ima antibiotička svojstva i položite ga u tankim listićima na ranu i pričvrstite flasterom. Sok iz crvenog luka može imati isti učinak, kao i sok iz listića čuvarkuće. Morska voda pogoduje zacjeljivanju manjih rana, ali sol iz vode može dodatno nagristi veće rane. na brzinu zacjeljivanja utječu veličina porezotine, dob, bolesti od kojih bolujete, lijekovi koje uzimate i pravilno tretiranje porezotine.

Kako izliječiti porezotinu, napravite sami pripravke

Prirodne ljekovite pripravke za rane i posjekotine koje možete čuvati u frižideru možete i sami napraviti. Gel od aloe vere nije skup i uvijek ga možete imati u kući i pri ruci. No, ako u kući nemate ništa za rane, ni običnu antibiotsku mast, ne čekajte situaciju kada ćete hitno trebati rješenje kako izliječiti porezotinu, napravite sami pripravke i stavite ih u frižider, neka vam se nađu pri ruci kada vam zatrebaju, već spremni za upotrebu.

Kako izliječiti porezotinu pastom od kurkume, tako da ju gusto umješate s malo tople vode i direktno je nanesete na očišćenu i osušenu posjekotinu, na to zalijepite flaster ili ranu povijte gazom. Kurkuma djeluje protuupalno i antimikrobno i ako je samo posipate po rani. Kokosovo ulje samo po sebi pospješuje zacjeljivanje, ekstrakt češnjaka također, ali ako u malo zagrijano kokosovo ulje dodate istu količinu maslinovog ulja i istu količinu nakosanog češnjaka i sve to izblendate u blenderu, dobit ćete antibiotsku i protupalnu mast za cijelu obitelj.


Tagovi: