Značenje i porijeklo prezimena ŠUBARA

Značenje prezimena ŠUBARA: Odakle potječe ime?

Značenje i porijeklo prezimena ŠUBARA: Odakle potječe ime?Prezime ŠUBARA spada u kategoriju prezimena koja imaju zanimljivo porijeklo. Porijeklo prezimena ŠUBARA datira iz srednjeg vijeka, a ime je dobilo po zanatu koji se bavio izradom šubara. Šubare su se nekad izrađivale od krzna, a šubari su bili zanatlije koji su se bavili izradom ovih popularnih modnih dodataka.

Šubare su bile popularne u razdoblju od 16. do 19. stoljeća, a zanat šubara bio je vrlo cijenjen.

Izrada šubara bila je vrlo precizan posao, a zanatlije su morali biti vrlo vješti kako bi izradili savršenu šubaru.Prezime ŠUBARA se prvi put spominje u srednjem vijeku, a najčešće se pojavljuje u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Šubare su se nekada nosile kao zaštitu od hladnoće, a bile su i modni dodatak koji je naglašavao status osobe koja ih nosi.

Šubare su bile izrađivane od različitih vrsta krzna, a najčešće su se koristila krzna zečeva, lisica i ovaca. Šubari su bili obučeni kako bi mogli obrađivati ove materijale, a njihov je posao bio vrlo važan u društvu tog doba.S obzirom na zanimljivo porijeklo prezimena ŠUBARA, može se zaključiti da su nositelji ovog prezimena vjerojatno potomci šubara ili osoba koje su u prošlosti radile u povezanom poslu. Danas je ovo prezime vrlo rijetko, ali ipak ima svoje mjesto u povijesti i kulturi.