Značenje i porijeklo prezimena ANDREJEVIĆ

Značenje prezimena ANDREJEVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Andrejević zasigurno je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Po nekim izvorima, ovo prezime potječe iz Latinske riječi "andros" koja znači "muškarac". Drugi izvori pak tvrde da prezime Andrejević vodi porijeklo iz Grčke, od riječi "andreios" što znači "muževan".

Bilo kako bilo, ovo prezime se pojavilo u Hrvatskoj u 14. stoljeću, a zabilježeno je u različitim dijelovima zemlje.Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, najviše osoba s prezimenom Andrejević živi u Zagrebu, Potkozarju, Dalmaciji i Istri. Međutim, ovo prezime može se pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.

Prema nekim izvorima, prezime Andrejević pripada kategoriji patronimika, što znači da je nastalo od imena oca ili djeda. Tako bi se prezime Andrejević moglo prevesti kao "Andrejev sin" ili "sin muškarca po imenu Andrej".U Hrvatskoj postoje i druge varijante ovog prezimena, kao što su Andrijević, Andrejčić, Andrijić, Andrejić, Andrijančić i slično.U prošlosti su ljudi često mijenjali prezimena, a razlozi za to su bili različiti: vjerski, politički ili ekonomski.

Stoga nije rijetkost pronaći različite varijante prezimena na istom području.Ukratko, prezime Andrejević ima značenje "Andrejev sin" ili "sin muškarca po imenu Andrej". Potječe iz Grčke ili Latinske riječi i pojavilo se u Hrvatskoj u 14. stoljeću. Danas je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj.