Značenje i porijeklo prezimena HUSAR

Značenje i porijeklo prezimena Husar u Hrvatskoj

Prezime Husar je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 6,000 osoba s ovim prezimenom.

No, što zapravo znači i odakle potječe prezime Husar?Prezime Husar potječe od riječi "husar", što je bila vrsta konjenika u vojsci. Ova vrsta konjenika bila je vrlo popularna u Mađarskoj, a tijekom 16. i 17. stoljeća širila se i na području Hrvatske.

Prezime Husar također se može povezati s turskim riječima "hussar" ili "hussard", koje su se koristile za opisivanje konjanika koji su sudjelovali u osmanskim vojnim operacijama.U Hrvatskoj, prezime Husar se prvi put spominje u 17. stoljeću, a najčešće se pojavljuje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, osobito u Međimurju. Prezime se također često pojavljuje u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima u Hrvatskoj.Postoji nekoliko teorija o tome kako su se ljudi s ovim prezimenom doselili u Hrvatsku.

Jedna teorija je da su se doselili iz Mađarske sredinom 16. stoljeća, kada su se mađarski husari počeli širiti na području današnje Hrvatske. Druga teorija je da su se doselili iz Turske nakon osmanskih osvajanja, s obzirom na sličnost prezimena s turskim riječima koje su se koristile za opisivanje konjanika.U svakom slučaju, prezime Husar danas je vrlo često u Hrvatskoj, a nositelji ovog prezimena mogu se naći u različitim zanimanjima i područjima djelovanja. Mnogi od njih, osobito u Međimurju, i dalje njeguju tradicionalne običaje i kulturnu baštinu koja je povezana s konjima i konjičkim sportovima.