Značenje i porijeklo prezimena MEAŠIĆ

Značenje prezimena MEAŠIĆ: Odakle potječe i što znači?

Prezime MEAŠIĆ nije jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, ali je svakako zanimljivo zbog svog porijekla i značenja. Prezime MEAŠIĆ potječe iz Dalmacije, točnije iz okolice Šibenika. Prezime se najčešće može naći u mjestima poput Žaborića, Grebaštice, Brodarice i Zatona.Značenje prezimena MEAŠIĆ nije jednoznačno, ali se pretpostavlja da potječe od riječi "meštar" ili "majstor".

Ova pretpostavka temelji se na činjenici da se prezime MEAŠIĆ najčešće pojavljuje u obiteljima koje su se bavile zanatima, poput kovača, stolara ili tesara. Također, riječ "meštar" se u Dalmaciji koristi kao naziv za majstora u određenom zanatu.Postoji i druga teorija o značenju prezimena MEAŠIĆ, a to je da potječe od riječi "meša", što znači miješati. Ova teorija temelji se na činjenici da se prezime MEAŠIĆ često pojavljuje u obiteljima koje su se bavile proizvodnjom hrane, poput pekara ili mesara.U svakom slučaju, značenje prezimena MEAŠIĆ nije potpuno jasno, ali se može zaključiti da je ono povezano s nekim zanatom ili proizvodnjom hrane.Kada je riječ o porijeklu prezimena MEAŠIĆ, pretpostavlja se da potječe od turskog prezimena "Mehić".

Turski osvajači su u 15. i 16. stoljeću osvojili veliki dio Balkana, uključujući i Hrvatsku.

Tada su mnogi Hrvati, kako bi izbjegli tursku vlast, mijenjali svoja prezimena. Prezime MEAŠIĆ se smatra jednim od prezimena koja su nastala iz turskog prezimena "Mehić".U svakom slučaju, prezime MEAŠIĆ ima zanimljivo porijeklo i značenje, koje je povezano s nekim zanatom ili proizvodnjom hrane. Iako nije jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, ono svakako ima svoju važnost i značaj.