Značenje i porijeklo prezimena MIŠANOVIĆ

Značenje prezimena MIŠANOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Mišanović jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj te se može pronaći diljem zemlje. Prezime se sastoji od dva dijela: Miša i nović. Miša je muško ime koje se može prevesti kao mali miš, dok je nović sufix koji označava pripadnost.

Pretpostavlja se da prezime Mišanović potječe iz Bosne i Hercegovine, konkretnije iz okolice Tuzle. Prema nekim izvorima, prezime se pojavilo u 16. stoljeću, a prvi pripadnik obitelji koji se spominje je bio neki Mišo koji je živio u selu Gornja Tuzla.

Postoje različite teorije o tome kako je prezime nastalo. Jedna od njih kaže da je Mišanovićev predak bio lovac koji je bio poznat po tome što je lovio miševe. Druga teorija kaže da je Mišanovićev predak bio vlasnik mišolovke, a treća teorija kaže da je prezime nastalo po nekom Miši koji je bio poznat po tome što je imao mnogo miševa u kući.

U Hrvatskoj se prezime Mišanović najviše pojavljuje u Slavoniji, Dalmaciji i Zagrebu. Zanimljivo je da se prezime pojavljuje i u drugim zemljama, poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.Ukratko, prezime Mišanović potječe iz Bosne i Hercegovine, a sastoji se od dijelova Miša i nović. Postoje različite teorije o tome kako je prezime nastalo, a najviše se pojavljuje u Slavoniji, Dalmaciji i Zagrebu.