Značenje i porijeklo prezimena SENJIĆ

Značenje i porijeklo prezimena SENJIĆ

Prezime SENJIĆ je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj, a posebno se često javlja u Lici i Dalmaciji. Prezime SENJIĆ potječe od imena Senjo, koje je nastalo od turskog imena Senay. Turci su bili prisutni na ovim prostorima tijekom 16.

i 17. stoljeća, kada su mnogi Hrvati prelazili na islam i uzimali turska imena.Prezime SENJIĆ se najčešće javlja u obliku Senjo, Senjanin i Senjanović.

Prezime Senjo se može pronaći u različitim varijantama, kao što su Senjko, Senković, Senčić i dr. Prezime Senjanin je nastalo od imena Senjo uz dodatak sufiksa -anin, što označava pripadnost nekom mjestu ili kraju. Prezime Senjanović se javlja u Dalmaciji i Lici, a nastalo je od prezimena Senjanin uz dodatak sufiksa -ović, što označava pripadnost nekoj obitelji.Prezime SENJIĆ ima značenje "pripadnik Senja", što ukazuje na to da su nositelji ovog prezimena porijeklom iz Senja ili su nekada živjeli u tom gradu.

Senj je grad smješten na sjevernom Jadranu, koji je u prošlosti bio važna utvrda i trgovački centar. U Senju su živjeli Hrvati, ali i različiti narodi koji su trgovali na Jadranu, kao što su Mlečani, Turci i Austrijanci.Prezime SENJIĆ se javlja u različitim oblicima i varijantama, što ukazuje na to da su nositelji ovog prezimena nastali iz različitih obitelji i krajeva. Prezime SENJIĆ je dio bogate hrvatske povijesti i kulture, koje su obilježili brojni narodi i kulture koji su živjeli na ovim prostorima.